Internationale studenten graduaat verpleegkunde in Aalst en Leuven besmet met Indische variant

22 april 2021


Een aantal leden van een groep buitenlandse studenten die ruim een week geleden van India naar België reisden om in Aalst en Leuven een graduaatsopleiding verpleegkunde te starten, blijken besmet te zijn met de Indische variant van het coronavirus. De volledige groep studenten verblijft sinds hun aankomst in België in strikte quarantaine en wordt zo goed mogelijk opgevangen door hun scholen, die in overleg met de gezondheidsinspectie alles in het werk stellen om verdere besmetting te voorkomen.Ruim een week geleden reisden 43 Indische studenten van India naar België om een graduaatsopleiding verpleegkunde te starten aan het Sint-Augustinusinstituut in Aalst en Stfran. in Leuven. Zowel bij vertrek in hun thuisland als onderweg werden ze getest op het coronavirus, beide testen waren voor alle studenten negatief. Bij aankomst in Leuven en Aalst gingen de studenten in preventieve quarantaine, zoals bepaald door de overheid.


Ondanks de negatieve testen vertoonden enkele studenten een aantal dagen later, tijdens hun preventieve quarantaine, toch lichte symptomen die op een mogelijke besmetting van het coronavirus konden wijzen. Uit voorzorg werden alle studenten dan nogmaals getest, 4 van de 21 studenten in Aalst en 9 van de 22 studenten in Leuven bleken positief. Verdere analyse toonde aan dat het hier gaat om de nieuwe Indische variant van het coronavirus.

Meteen stelden beide scholen alles in het werk om een verdere uitbraak te vermijden. In overleg met de studenten en de experten beslisten ze om de strikte quarantaine voor alle 43 studenten te verlengen. De studenten kunnen daarbij rekenen op de nodige ondersteuning van de scholen. Daarnaast werden zowel hoog- als laagrisicocontacten in kaart gebracht. Vervolgens werden al deze contacten geïnformeerd over de besmetting en de nodige voorzorgsmaatregelen en zelf ook getest. Alle hoogrisicocontacten bevinden zich binnen de groep van Indische studenten, wat betekent dat er geen gekende linken naar de bredere studentengemeenschap of de bevolking van Aalst en Leuven zijn dankzij de quarantaineregels die de studenten nog steeds strikt naleven. Later deze week worden de studenten die tot hiertoe negatief hebben getest, ook opnieuw getest.


Door snel en kordaat in te grijpen, hopen de scholen verdere verspreiding van de variant te voorkomen. ‘In overleg met de gezondheidsinspectie doen we er alles aan om verdere besmettingen te vermijden en om de studenten zo goed mogelijk op te vangen,’ zeggen directeurs Jan De Bruyn van het Sint-Augustinusinstituut in Aalst en Katrien Staessens van Stfran. in Leuven. ‘We kunnen gelukkig ook rekenen op een zeer goede samenwerking met de studenten, die zelf zeer bezorgd en geschrokken zijn, maar hun volledige medewerking verlenen.’


Contact voor de pers:

  • Stfran. Leuven: directeur Katrien Staessens, tel. 0474 28 29 25

  • Sint-Augustinusinstituut Aalst: directeur Jan De Bruyn, tel. 0485 46 50 75

172 keer bekeken
  • Facebook icoon
  • Instagram - White Circle