top of page

Stfran. wint wedstrijd Educatief pakket dementie

Een internationale jury koos Stfran. als winnaar uit 7 deelnemende scholen!

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen ontwikkelde een educatief pakket over persoonsgerichte zorg voor verpleegkunde opleidingen. Om hen een duwtje in de rug te geven organiseerden ze een wedstrijd met als opdracht: "verwerk het educatief pakket in je opleiding, werk multidisciplinair, koppel het aan stage én ontwikkel een creatief product over persoonsgericht zorg."


Onze collega’s Sabine Janssens, Carla Kelchtermans en Kris Matuscsak gingen enthousiast aan de slag om het referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie te integreren in ons curriculum en te koppelen aan stage-opdrachten.

Door een gedreven samenwerking met mensen met dementie, studenten uit het K1-traject ‘Casus jongdementie’ en de jonge ontwerpers Witse Verbeeck en Yarno De Greef hebben ze een creatief product, nl. een bank, ontwikkeld. De zitbank wordt telkens opnieuw in elkaar gestoken om samen de voldoening te voelen van het maken van een eindproduct. In het zitvlak van de bank zitten ‘geheugengaten’, ideaal om spiekbriefjes in te stoppen die studenten en mensen met dementie helpen om met elkaar in gesprek te gaan. De briefjes bevatten vragen die gebaseerd zijn op de vijf basisbehoefden van Kitwood, zoals Wanneer voel jij je ergens thuis? Waar ben jij sterk in? Waar ben je fier op?

Het is een instrument om te verlangzamen en echt contact te maken. De bank kreeg de naam Monument.


203 weergaven

Comments


  • Facebook icoon
  • Instagram - White Circle
bottom of page